Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Μετατροπή Ημιυπόγειας Αποθήκης Σε Κατοικία

 




Ζητούμενο:

Μετατροπή υφιστάμενης ημιυπόγειας αποθήκης στην Άνω Ηλιούπολη, κατασκευής 1967, σε χώρο φιλοξενίας. Η κατοικία πρέπει να περιλαμβάνει καθιστικό-χώρο διημέρευσης, τραπεζαρία, κουζίνα, γραφείο, 1 Υ/Δ, λουτρό, αποθήκη, κήπο.

Παρατηρήσεις – Αρχές κ' Χαρακτήρας Πρότασης:

Στην υφιστάμενη κατάσταση, το διαμέρισμα - αποθήκη διαθέτει ενιαίο χώρο (αμέσως μετά την είσοδο) στην ημιυπόγεια στάθμη πολυκατοικίας (το μοναδικό άνοιγμα επικοινωνεί με την όψη στο δρόμο) και σειρά κατακερματισμένων χώρων (υγροί χώροι γύρω από το φωταγωγό και δύο δωμάτια με έξοδο στον ακάλυπτο). Ταυτόχρονα, η χαρακτηριστική οξυκόρυφη μεσο- τοιχία διασπά οπτικό το χώρο. Η εκμετάλλευση των δεδομένων τετραγωνικών χώρων είναι οριακά αποδεκτή (αναλογία διαδρόμων- με ωφέλιμων χώρων 20%).

Λαμβάνοντας υπόψη και δεδομένα όπως το φως, ο αερισμός, η πλήρης κάλυψη του απαιτητικού κτιριολογικού,, ο προσανατολισμός, οι κινήσεις στο χώρο (από μέσα προς τα έξω και εντός της κατοικίας), η οικονομία αλλά και η αρτιότητα της κατασκευής, προκύπτει μια πρόταση που κατά βάση εξασφαλίζει όλα τα παραπάνω κερδίζοντας ωφέλιμο χώρο και επενδύοντας στην αντίληψη των διαδοχικών χωρικών ενοτήτων από τον κάτοικο. Οι νέοι χώροι είναι πιο λογικά κατανεμημένοι και ομαδοποιημένοι ενώ το σχήμα τους είναι καθαρότερο και πιο αξιοποιήσιμο.



Βασικοί Χειρισμοί:

-η πλήρης αντιστροφή των υφιστάμενων χωρικών ενοτήτων.

-η μεσοτοιχία γίνεται αφετηρία ενός νέου οργανωτικού στοιχείου που διατρέχει όλη την ανατολική παρειά και προσφέρει, ανάλογα την περιοχή, τη δυνατότητα για καθιστικό, κουζίνα, αποθήκη και ιματιοθήκη/ λινοθήκη.

-η διαχείριση των επιμέρους χρήσεων όχι ως ανεξάρτητα "δωμάτια" αλλά ως χωρικές ενότητες που αναπτύσσονται κατά μήκος της μεσοτοιχίας (κατά την κίνηση από την είσοδο προς τον ακάλυπτο),

-η επέμβαση στο χώρο του ακάλυπτου που μετατρέπεται σε ένα κοινόχρηστο καθιστικό εξωτερικού χώρου με πράσινο χαμηλών απαιτήσεων συντήρησης.



Ομάδα Μελέτης: Νίκος Πατσαβός, Στέλιος Θεοδούλου, Ελίνα Φουτσιτζόγλου

Έτος Μελέτης: 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Comments will be moderated before being published. Thank you!