Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Νέα Κατοικία - Ξενώνας στη Σίφνο


Η νέα κατοικία - ξενώνας αποτελεί συνέχεια υφιστάμενης κύριας ισόγειας κατοικίας, η κατασκευή της οποίας ολοκληρώθηκε πρόσφατα εντός του ίδιου οικοπέδου. Η μελέτη συντάσσεται επί των ιδίων αξόνων κίνησης που εξυπηρετούν την υφιστάμενη κατοικία. Αποσκοπεί, αφενός στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών διαμονής και φιλοξενίας της πολυμελούς ευρύτερης οικογένειας των ιδιοκτητών, αφετέρου στην ανάπτυξη ενός νέου κοινόχρηστου, προστατευμένου από τον έντονο αέρα και τον ήλιο, υπαίθριου χώρου διαβίωσης μεταξύ της νέας και της υφιστάμενης οικίας. Υπ’ αυτήν την έννοια, η νέα κατοικία έρχεται να ολοκληρώσει την εγκατάσταση της υφιστάμενης κατοικίας στο οικόπεδο μέσα από την αναβάθμιση των εξωτερικών της χώρων.



Για να αποφευχθεί μια ενιαία επιμήκης και μονότονη συνολική κύρια όψη, η υλικότητα των όψεων της νέας κατασκευής διαφοροποιείται. Οι όψεις της υφιστάμενης κατοικίας είναι επιχρισμένες και χρωματισμένες με χρώμα λευκό. Αντίθετα, η νέα κατοικία επενδύεται εξωτερικά αλλά όχι συνολικά με τοπική λίθο η οποία προέρχεται από την εκσκαφή για την θεμελίωση της κατοικίας. Το ανώτερο τμήμα των όψεων της νέας κατοικίας διαφοροποιείται υλικά και δημιουργείται μια επιχρισμένη «στέψη» η οποία δηλώνει και κατασκευαστικά το σημείο όπου φτάνουν τα δοκάρια του φέροντος οργανισμού.

Προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύνολο μεταξύ νέας και υφιστάμενης κατασκευής, στην όψη της νέας κατοικίας προς την υπάρχουσα κύρια (όψη «Δ» - βορειοδυτική) προβλέπονται ξύλινα κουφώματα pivot και ξύλινα παρασυρόμενα παντζούρια με οριζόντιες περσίδες με στόχο την χωρική, λειτουργική και αντιληπτική, ενοποίηση του όμορου υπαίθριου καθιστικού με το εσωτερικό της νέας κατοικίας. Η σχέση αυτή διαβαθμίζεται ανάλογα τον αριθμό των παντζουριών και των κουφωμάτων που θα επιλέγουν, κάθε φορά, οι χρήστες να ανοίγουν, με πρώτη και πιο άμεση δυνατότητα την ενοποίηση της κουζίνας με την υπαίθρια τραπεζαρία κάτω από την προβλεπόμενη pergola

Επιπρόσθετα, η μελέτη περιλαμβάνει την προσθήκη μιας κολυμβητικής δεξαμενής η οποία δημιουργεί επίσης έναν κοινό χώρο δραστηριότητας με την υφιστάμενη οικία. Η κολυμβητική δεξαμενή θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά νερό που θα συλλέγεται από τη διαχείριση των ομβρίων του οικοπέδου και δεν θα είναι συνδεδεμένη με το δημόσιο δίκτυο ύδρευσης προκειμένου να αποφευχθεί η κατασπατάληση πολύτιμων πόρων.


Στον αύλειο χώρο της κατοικίας κατασκευάζεται pergola από φυσική ξυλεία, ενώ διαμορφώνεται εξωτερική σκάλα ανόδου στις ανώτερες στάθμες του οικοπέδου παράπλευρα του άξονα εισόδου. 

Ομάδα Μελέτης:

Συντονισμός: Νίκος Πατσαβός, Αρχιτεκτονική Μελέτη: Μαρία Νικολακάκη, Νίκος Πατσαβός, Θανάσης Χαΐρης (Ctrl_Space Lab)και Νίκος Δάβαρης.

Στατική Μελέτη: MV Μελετητική, Μανώλης Μάνιος, Η/Μ: ConAP Τεχνική-Μελετητική, Παναγιώτης Πλιάκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Comments will be moderated before being published. Thank you!