Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

UPDATE 04_ Αναλυτικό Πρόγραμμα Workshop


Το Εργαστήριο Σύνθεσης και Visualisation Εν εξελίξει... έχει ως στόχο αφενός τη συνθετική ερμηνεία και επεξεργασία της αρχικής ιδέας-πρότασης του Τάκη Ζενέτου για τον Πλακιά όσο και την εξοικείωση με σύγχρονα ψηφιακά αρχιτεκτονικά μέσα, συγκεκριμένα το Rhino (modelling), το V-Ray (rendering) και το Photoshop (post-processing).

Η πρόταση του Ζενέτου, με όλη τη δυναμική και τη γοητεία που τη συνοδεύουν, δεν αποτελεί μια ήδη υπάρχουσα υλοποιημένη πραγματικότητα. Υπ' αυτήν την έννοια, μπορεί να θεωρηθεί ως μια αφορμή για διερεύνηση της συνθετικής της λογικής και του δυναμικού μια ολόκληρης γενεάς πιθανών εκδοχών που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτήν.
Ταυτόχρονα, η φύση των ψηφιακών μέσων αναπαράστασης δίνει τη δυνατότητα όχι απλά 'εικονοποίησης' μιας ήδη επιλυμένης σε όλες της τις λεπτομέρειες και εφαρμοσμένης μελέτης, αλλά, επί της ουσίας, διερεύνησης των δομικών χαρακτηριστικών της με έναν τρόπο τόσο ανοικτό όσο και συγκεκριμένο στη βάση των ιχνών που ήδη έχει αποτυπώσει ο Τάκης Ζενέτος με την εμβληματική του δημοσίευση. 

Με βάση τα παραπάνω, το εργαστήριο έχει δύο καταρχήν μέρη: το πρώτο είναι αναλυτικό και συνθετικό και στοχεύει σε αυτήν ακριβώς τη διερεύνηση που περιγράφηκε παραπάνω. Το δεύτερο είναι 'εκτελεστικό' (τουλάχιστον εν μέρει) και σχετίζεται με τη διερεύνηση της ίδιας της φύσης και των δυνατοτήτων των μέσων. 

Αναλυτικότερα:

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου
Στόχος της πρώτης ημέρας είναι η εισαγωγή στο θέμα και στις τεχνικές επεξεργασίας του καθώς και η εξαγωγή των πρώτων ιδεών από μέρους των συμμετεχόντων σχετικά με την κατεύθυνση της κάθε μεμονωμένης πρότασης ερμηνείας και ολοκλήρωσης του έργου. Επισημαίνεται ότι ακόμα και κατά τη φάση της αναπαράστασης (τρισδιάστατη σχεδίαση, φωτορεαλισμός και επεξεργασία εικόνας) λαμβάνονται ουσιαστικές αποφάσεις που δεν είναι τίποτε άλλο από μια διερεύνηση θεμάτων όπως η υλικότητα, η τυπολογία-οργάνωση των χώρων, η κλίμακα, η επίλυση λεπτομερειών, η ολοκλήρωση της μορφής του κτιρίου, η σχέση με το τοπίο, η προοπτική κ.ά.

10:00'-14:00': Εισαγωγικές Διαλέξεις-Συζήτηση: Το Έργο του Τάκη Ζενέτου και η Πρόταση για τον Πλακιά, Αρχιτεκτονική Ανάλυση και Σύνθεση, Εισαγωγή στο Rhino Modelling (Παναγή, Πατσαβός).
14:30'-18:00': Εργασία ανάλυσης της πρότασης του Ζενέτου και προτάσεις για την ερμηνεία της-ολοκλήρωσή της. Συνεργατική χρήση αναλογικών (σκίτσο, μακέτα εργασίας) και ψηφιακών μέσων. Modelling.

Σάββατο 4 Ιανουαρίου
Στόχος της δεύτερης μέρας είναι η οριστικοποίηση των βασικών συνθετικών αποφάσεων που θα χαρακτηρίσουν την κάθε επιμέρους πρόταση και η προώθηση της τελικής μοντελοποίησης.

10:00'-12:00': Παρουσίαση Προτάσεων, Κριτική και Συζήτηση
12:00'-14:00': Σχεδιασμός ως Έρευνα - μέρος 1ο: αναλογικές τεχνικές (Ζαβολέας).
14:30'-18:00': Επεξεργασία τρισδιάστατου μοντέλου - Modelling and Detailing (Παναγή).

Κυριακή 5 Ιανουαρίου
Στόχος της τρίτης μέρας είναι η τελειοποίηση της διαδικασίας παραγωγής του μοντέλου.

10:00'-14:00': Επεξεργασία modelling (Παναγή).
14:30'-16:00': Ο Σχεδιασμός ως Έρευνα - μέρος 2ο: ψηφιακές αναζητήσεις (Ζαβολέας). 
16:30'-18:00': Επεξεργασία modelling. Διόρθωση


Δευτέρα 6 Ιανουαρίου
Στόχος της τέταρτης μέρας είναι η οριστικοποίηση της μοντελοποίησης.

10:00'-14:00': Επεξεργασία modelling (Παναγή).
14:30'-18:00': Οριστικοποίηση modelling. Τελική διόρθωση.

Τρίτης 7 Ιανουαρίου
Στόχος της πέμπτης ημέρας είναι η φωτορεαλιστική επεξεργασία της κάθε πρότασης - rendering & texturing (Παναγή).

10:00'-14:00': Διάλεξη, Rendering και επεξήγηση ρυθμίσεων Vray κ' VFB channels. Προετοιμασία σωστών οπτικών φυγών και χαράξεων ένταξης στο χώρο. Materials texturing – scaling and surface. Placement αναλόγως υλικού και επιφάνειας. Εισαγωγή στη φωτογραφία και το πώς αυτή εφαρμόζεται στα προγράμματα, π.χ Vray (Light settingsf speedShutterISO).
Έναρξη φωτορεαλιστικής επεξεργασίας & Texturing (Παναγή).
14:30'-18:00': Οριστικοποίηση rendering & texturing. Διόρθωση.

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου
Στόχος της έκτης και της έβδομης ημέρας είναι η περαιτέρω επεξεργασία και οριστικοποίηση της κάθε πρότασης στο επίπεδο της τελικής επεξεργασίας της εικόνας (Photoshop).

10:00'-14:00': Διάλεξη, Post Production στο Photoshop. Πώς επιλέγουμε εικόνες για το collage και επεξεργασία τους (Cutout - Scaling). Προσλαμβάνουσες παραστάσεις και αναφορές σε εικονογραφικά πρότυπα. Lighting effects & Atmosphere (Παναγή).
Έναρξη επεξεργασίας εικόνας. 
14:30'-18:00': Επεξεργασία εικόνας. Διόρθωση.

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου
10:00'-14:00': Επεξεργασία εικόνας.
14:30'-18:00': Επεξεργασία εικόνας. Διόρθωση.

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου
Στόχος της όγδοης και τελευταίας ημέρας είναι η παρουσίασης και κριτική της κάθε πρότασης (Παναγή, Πατσαβός, Ζαβολέας).
10:00'-14:00': Ολοκλήρωση παρουσίασης εργασιών.
14:30'-18:00': Παρουσίαση-Τελική Κριτική-Συμπεράσματα.


Το εργαστήριο θα έχει real-time χαρακτήρα. Ταυτόχρονα με την εργασία των συμμετεχόντων, θα γίνεται βήμα προς βήμα επίδειξη του τρόπου αντιμετώπισης του αντίστοιχου κάθε φορά ζητήματος, πέραν των προγραμματισμένων εισαγωγικών διαλέξεων._

      





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Comments will be moderated before being published. Thank you!