Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Αποτύπωση και Τεκμηρίωση Αρχαίου Ναυαγίου, Rhino Worskhop: from research to application and back to research

Το Ctrl_Space Lab ανέλαβε, το καλοκαίρι του 2013, το συντονισμό ενός εργαστηρίου με στόχο την αξιολόγηση των μέχρι τώρα σε χρήση μεθόδων αποτύπωσης (σχεδιαστικά) ενάλιων ευρημάτων αλλά και τη διατύπωση ενός σχετικού εναλλακτικού σχεδίου.

Συντονιστής: Νίκος Πατσαβός

Συμμετέχοντες αρχιτέκτονες: Αργύρης Φελλάς, Άγγελος Φλώρος, Βασίλης Ντόβρος, Παύλος Ξανθόπουλος, Ιουλιέττα Ζήνδρου, Άντζελα Τσεσμετζή, Νίκη Κογκέλλη, Κατερίνα Γούλα, Μανόλης Πατεράκης.


Περιγραφή

Οι ιδιαίτερες ανάγκες της ενάλιας αρχαιολογίας καθώς και οι τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις επιβάλλουν μία εντελώς πρωτότυπη προσέγγιση του όλου θέματος με ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον. Η ίδια η έννοια της «αποτύπωσης», όπως αυτή γίνεται αντιληπτή στις επίγειες ανασκαφές, στη συγκεκριμένη περίπτωση παίρνει εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο. Επί της ουσίας, αυτό που επιδιώκουμε να προσεγγίσουμε είναι όχι απλά ένα εργαλείο τεκμηρίωσης της αρχαιολογικής έρευνας εν εξελίξει με την απαραίτητη ακρίβεια αλλά και ένα εύχρηστο διαδραστικό εργαλείο μελέτης και ερμηνείας του δυναμικού πεδίου του ενάλιου αρχαιολογικού ανασκαφικού χώρου. Τα τρισδιάστατα μέσα παρέχουν δυνατότητες ιδιαίτερα διευρυμένες. Απαιτούν όμως μια σημαντική σε βάθος διερεύνηση προκειμένου να επιτευχθούν οι ακόλουθοι στόχοι:
1.       Ακρίβεια.
2.       Προσαρμογή στην εξέλιξη της ανασκαφικής έρευνας.
3.       Αμεσότητα και ευκολία χειρισμού.
4.    Δυνατότητα χρήσης της μεθόδου από συνεργάτες χωρίς ιδιαίτερη εξειδίκευση.
5.       Αξιοπιστία.
6.       Χαμηλό κόστος.
7.   Δυνατότητα προσαρμογής στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της ανασκαφής (τεκμηρίωση και έρευνα).

Αυτό, εν ολίγοις, που επιδιώκουμε είναι ο προσδιορισμός μιας μεθόδου σχεδίασης και αρχειοθέτησης σχετικών με τα ευρήματα πληροφοριών που θα μπορεί να εφαρμόζεται με ευκολία και ακρίβεια από άτομα πέραν εκείνων που την όρισαν και την εξέλιξαν.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Comments will be moderated before being published. Thank you!