Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Χωρικές Στρεβλώσεις, Anthony Vidler


Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, σας προσκαλούν στην πρώτη παρουσίαση της νέας έκδοσης με τίτλο «Χωρικές Στρεβλώσεις: Τέχνη, Αρχιτεκτονική και Άγχος στον Σύγχρονο Πολιτισμό», του Anthony Vidler, παρουσία του συγγραφέα.

Επιστημονική επιμέλεια έκδοσης: Νίκος Πατσαβός
Μετάφραση: Βαγγέλης Μπεκιαρίδης, Νίκος Πατσαβός


Χαιρετισμοί:

Αλέξανδρος Μαζαράκης-Αινιάν, Διευθυντής Παν. Εκδόσεων Θεσσαλίας, Τμ. Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παν. Θεσσαλίας
Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Τμ. Αρχιτεκτόνων Παν. Θεσσαλίας

Στην συζήτηση για το βιβλίο συμμετέχουν:

Anthony Vidler, Cooper Union School of Architecture
Γιώργος Πανέτσος, Τμ. Αρχιτεκτόνων Παν. Πατρών
Αριάδνη Βοζάνη, Σχ. Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Θανάσης Μουτσόπουλος, Τμ. Αρχιτεκτόνων Πολ. Κρήτης
Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος, Τμ. Αρχιτεκτόνων Παν. Ιωαννίνων
Κωνσταντίνος Βασιλείου, Τμ. Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης ΑΣΚΤ
Βαγγέλης Μπεκιαρίδης, Αρχιτέκτονας, συν-μεταφραστής έκδοσης

Συντονισμός συζήτησης:
Νίκος Πατσαβός, Αρχιτέκτονας, επιμελητής και συν-μεταφραστής έκδοσης

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό.

Τα δοκίμια αυτού του βιβλίου ακολούθησαν, και σε κάποιο βαθμό συμπλήρωσαν, την προγενέστερη μελέτη για "Το Αρχιτεκτονικό Ανοίκειο" που είχε εκδοθεί οκτώ χρόνια νωρίτερα. Κοινή αφετηρία και των δύο ήταν η εμφανής πολιτιστική επίδραση της ανάδυσης της ψυχανάλυσης ως μέσο αντιμετώπισης της μοντέρνας αποξένωσης, ξεκινώντας από τα τέλη του 20ου αιώνα με τον Freud και καταλήγοντας στην επαναδιατύπωση των αρχών της από τον Lacan κατά την δεκαετία του 1960. Ωστόσο, ενώ η θεωρία του ανοίκειου αφορούσε ειδικότερα τον εσωτερικό της χώρο, οι θεωρήσεις της παρούσας συλλογής αναφέρονται στις αστικές επιπλοκές της ψυχανάλυσης, τις διάφορες «φοβίες» που συνδέθηκαν αρχικά με την ταραχώδη εμπειρία της νέας μητρόπολης, τους ανοιχτούς της χώρους και τους εσωτερικούς της περιορισμούς.

Οι "Χωρικές Στρεβλώσεις" ξεκινούν με μια ανίχνευση των εννοιών της αγοραφοβίας και της κλειστοφοβίας παράλληλα με την ανάδυση του δυναμικού χώρου στην αρχιτεκτονική σκέψη. Ακολουθεί μια σειρά αναλύσεων αρχιτεκτονικών και καλλιτεχνικών έργων, σε διάφορα εικαστικά και πλαστικά μέσα, για τα οποία υπήρχε φαινομενικά η ανάγκη μιας νέας ερμηνείας εκτός του συνηθισμένου αναλυτικού πλαισίου της ιστορίας της τέχνης. Τα έργα αυτά δεν επιλέχθηκαν ως τα πλέον αντιπροσωπευτικά αντικείμενα της παγκόσμιας σταρ-αρχιτεκτονικής. Αντίθετα, επικεντρώθηκα στο έργο καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων που διαπραγματεύτηκαν τη φύση του μοντέρνου δημόσιου χώρου.

Από τον πρόλογο του Anthony Vidler για την ελληνική έκδοση

Φωτογραφία Εξωφύλλου: Σοφιανός Δραπανιώτης
Σχεδιασμός Έκδοσης: Σοφία Μελαχροινάκη


Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εκδήλωση, πατήστε εδώ
Ο Anthony Vidler έχει διατελέσει Κοσμήτορας, Πρόεδρος και Καθηγητής στην Cooper Union, το UCLA, το Cornell, το Yale και το Princeton. To εκτενέστατο συγγραφικό του έργο έχει δημοσιευτεί από το MIT Press και τον ελβετικό οίκο Birkhauser ενώ έχει μεταφραστεί στα γαλλικά, τα ιταλικά, τα ισπανικά και τα ελληνικά. Κριτικές του μελέτες έχουν παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, στα σημαντικότερα περιοδικά αρχιτεκτονικής και τέχνης,όπως Architectural Design, Perspecta, Oppositions, Princeton Arts Journal,Artforum,Skyline,Lotus International, ArtCriticism, AAFiles, Quaderns d'Arquitectura i Urbanisme, Domus, Perspecta, Assemblage, Cahiers du CCI, A+U,Ottagono, Progressive Architecture, Journal of Architectural Education, ANY, Art Bulletin, Grey Room, Artforum, October, Architectural Review, Log, Critique κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Comments will be moderated before being published. Thank you!