Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, στις 3μμ, ο φωτογράφος Θοδωρής Νικολάου παρουσίασε το φωτογραφικό οδοιπορικό του στα Βαλκάνια. Ακολούθησε συζήτηση, παρουσία και του ιστορικού τέχνης και Αναπληρωτή Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού Θανάση Μουτσόπουλου με την ομάδα του εργαστηρίου Metabolic City: The Permanence of Temporary Actions.
"Η ιστορία των Βαλκανίων είναι στενά συνδεδεμένη με την προσφυγιά, τις ανταλλαγές πληθυσμών και των εκτοπισμών, τις περισσότερες φορές βίαιων. Από τους Έλληνες της Μικράς Ασίας και τους Αλβανούς στις αρχές της δεκαετίας του 90, μέχρι τους Σέρβους στις σέρβικες επαρχίες της Κροατίας και τους Μουσουλμάνους της Βοσνίας. Απέραντα καραβάνια ανθρώπων που δίνουν την εντύπωση ενός ποταμού που αναζητεί τη μοίρα του από τόπο σε τόπο. Ειδικότερα, μετά το πέρας των Βαλκανικών Πολέμων μεγάλος αριθμός πληθυσμού μετακινείται από και προς όλες τις πλευρές. Σύμφωνα με ιστορικές έρευνες υπολογίζονται σε περισσότεροι από 400.000 οι Τούρκοι που έφυγαν από την ευρωπαϊκή Οθωμανική Αυτοκρατορία και πήγαν προς την Τουρκία, αισθανόμενοι απειλή από τον αλυτρωτισμό των υπολοίπων εθνοτήτων.
Τους τελευταίους μήνες εκατοντάδες χιλιάδες, Σύροι κυρίως, πρόσφυγες διασχίζουν τα Βαλκάνια, τα οποία λόγω της γεωγραφικής τους θέσης αποτελούν την κύρια πύλη εισόδου προς τις οικονομικά ισχυρές χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Για πρώτη φορά τον Μάιο του 2015, διασχίζω μαζί τους και εγώ τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Τους συναντώ ξανά στο Λιμάνι του Πειραιά, στην πλατεία Βικτωρίας, στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης και της Γευγελής, κατά μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου της ΠΓΔΜ, στο Βελιγράδι. Ίσως αυτό να είναι και το πιο συγκινητικό κομμάτι όλης της διαδρομής."
http://popaganda.gr/longform/the-balkans-by-thodoris-nikolaou/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Comments will be moderated before being published. Thank you!