Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

TAMANIFESTO_ Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Θεωρίας

TAMANIFESTO
Ριζοσπαστική σκέψη για τη σύγχρονη μητρόπολη


Εργαστήριο αρχιτεκτονικής θεωρίας στο πλαίσιο του μαθήματος:
Σύγχρονες Θεωρίες και Κριτική της Αρχιτεκτονικής

Βόλος, 14-17 Ιανουαρίου 2016

Διδακτική Ομάδα:
Λόης Παπαδόπουλος, Νίκος Πατσαβός, Βασίλης Τσεσμετζής.

Το εργαστήριο προτάσσει ένα αναλυτικό πλαίσιο ερμηνείας των συνθηκών παραγωγής και λειτουργίας της σύγχρονης μητρόπολης. Στόχος είναι η παραγωγή ενός συνόλου μανιφέστων βασισμένων, βήμα προς βήμα: α. στο ερμηνευτικό δυναμικό μιας διαστρωματωμένης οπτικής που συγκροτείται από εργαλεία που προσφέρουν επιστήμες όπως η κοινωνιολογία, η ανθρωπολογία, η βιολογία, η οικολογία, η θεωρία συστημάτων, η θεωρία δικτύων, η ιστορία, β. στη διερεύνηση των αναλυτικών εργαλείων που προσφέρουν η σύγχρονη αρχιτεκτονική και πολεοδομική σκέψη και, τελικά, γ. στην προσπάθεια συγγραφής μιας σειράς κριτικών δοκιμίων στρατηγικών προθέσεων-μανιφέστων.
Υπ' αυτήν την έννοια, μέσα από ένα συνδυασμό αναλυτικής εργασίας (συλλογικής και ατομικής) και πρωτότυπης κειμενικής και διαγραμματικής σκέψης, το εργαστήριο προωθεί τη συστηματική παραγωγή συγκεκριμένων θέσεων εκ μέρους των συμμετεχόντων. Το 'μανιφέστο', επιλέγεται ως εκείνο το ρητορικό μέσο που προσφέρεται περισσότερο για την επανέναρξη ενός δυναμικού διαλόγου για τη σύγχρονη μητρόπολη.
Το εργαστήριο επεξεργάζεται ένα σώμα διπόλων αρχιτεκτονικών μανιφέστων και θεωρητικών επιστημονικών κειμένων και συγκροτείται από δύο ασκήσεις:
1η άσκηση: Συγκριτική ανάλυση-παρουσίαση των δύο κειμένων αναφοράς της κάθε ομάδας εργασίας με τη μορφή διαγράμματος και συνοπτικού κειμένου-παραγράφου. Πλαισίωση της ανάλυσης με σύντομο ελεύθερο κείμενο παρατηρήσεων πάνω στη σύγχρονη αστική πραγματικότητα. Συνολικά, σκοπός είναι η ανάδειξη σε μια καταληκτική διατύπωση των στοιχείων εκείνων (θεωρητικών και πραγματολογικών) στα οποία θα μπορούσε να στηρίξει την παρέμβασή της με ένα μανιφέστο η κάθε ομάδα εργασίας.
2η άσκηση: Κάθε ομάδα εργασίας-μικροσυλλογικότητα καλείται να συγκροτήσει, με τη μορφή σύντομου κειμένου και εικόνας (σε οποιονδήποτε συνδυασμό κρίνουν αναγκαίο) τη δική τους παρέμβαση-μανιφέστο. Το μανιφέστο θα έχει τη μορφή επικαιροποίησης-επανεπίσκεψης της αντίστοιχης ιστορικής έκφρασης που μελέτησαν σε μια προσπάθεια συσχετισμού της και με το θεωρητικό πλαίσιο αναφοράς.
Στο εργαστήριο προβλέπεται η συμμετοχή των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών του προγράμματος Μεταβιομηχανικού Σχεδιασμού οι οποίοι θα εκπονήσουν βιβλιογραφική αναφορά (literature review) έκτασης 1000 λέξεων με άξονα τα κείμενα του εργαστηρίου (ή, συμπληρωματικά, και άλλα κείμενα από το σώμα που έχει ήδη μελετηθεί στα πλαίσια του μαθήματος ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥ) με σκοπό την ανάδειξη ερευνητικών ερωτημάτων σχετικών με τη δική τους έρευνα. Η εργασία αυτή είναι ΑΤΟΜΙΚΗ.

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

The Metabolic City_ Results

Metabolic City_ The Permanence of Temporary Actions
Εντατικό Εργαστήριο Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού


Ctrl_Space Lab, January 4-8 2016





Ομάδα Α
Αλεξοπούλου Νεφέλη, Ζαράνη Θεοδώρα, Καθρέπτα Ελένη, Σιμιτοπούλου Βίκυ, Σταυροπούλου Τζίνα, Χαραλαμποπούλου Αθηνά


























































Ομάδα B
Βενετσάνος Επαμεινώνδας, Γεωργούδη Δάφνη, Λιουδάκη Εμμανουέλα, Μυτιληναίου Χριστίνα, Τζάβλα Μαρία, Τσακνή Σόνια-Σοφία


























Ομάδα Γ
Γεωργούση Ελεάνα, Δεδεμάδη Λίλα, Κουτσόγεωργα Δήμητρα, Κουτσογιάννη Κατερίνα-Πολύμνια, Λωρίτη Μαρία, Τσορδιά Άννα Μαρία


Ομάδα Δ
Ζαχαρής Γιάννης, Μυλωνάκου Αθηνά, Τσακμάκη Μαρίκα, Φαφούτη Άσπα, Χριστάνη Δανάη, Χρίστου Μαρία 




Ομάδα Ε
Βιαροπούλου Ειρήνη, Γκίνα Διονυσία, Δραγανούδη Μαρία, Κουβελά Σοφία, Μπογιατζοπούλου Ιωάννα, Παπαγιάννη Ειρήνη 



Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

The Metabolic City_ Presentation by Photographer Thodoris Nikolaou

Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, στις 3μμ, ο φωτογράφος Θοδωρής Νικολάου παρουσίασε το φωτογραφικό οδοιπορικό του στα Βαλκάνια. Ακολούθησε συζήτηση, παρουσία και του ιστορικού τέχνης και Αναπληρωτή Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού Θανάση Μουτσόπουλου με την ομάδα του εργαστηρίου Metabolic City: The Permanence of Temporary Actions.


"Η ιστορία των Βαλκανίων είναι στενά συνδεδεμένη με την προσφυγιά, τις ανταλλαγές πληθυσμών και των εκτοπισμών, τις περισσότερες φορές βίαιων. Από τους Έλληνες της Μικράς Ασίας και τους Αλβανούς στις αρχές της δεκαετίας του 90, μέχρι τους Σέρβους στις σέρβικες επαρχίες της Κροατίας και τους Μουσουλμάνους της Βοσνίας. Απέραντα καραβάνια ανθρώπων που δίνουν την εντύπωση ενός ποταμού που αναζητεί τη μοίρα του από τόπο σε τόπο. Ειδικότερα, μετά το πέρας των Βαλκανικών Πολέμων μεγάλος αριθμός πληθυσμού μετακινείται από και προς όλες τις πλευρές. Σύμφωνα με ιστορικές έρευνες υπολογίζονται σε περισσότεροι από 400.000 οι Τούρκοι που έφυγαν από την ευρωπαϊκή Οθωμανική Αυτοκρατορία και πήγαν προς την Τουρκία, αισθανόμενοι απειλή από τον αλυτρωτισμό των υπολοίπων εθνοτήτων.

Τους τελευταίους μήνες εκατοντάδες χιλιάδες, Σύροι κυρίως, πρόσφυγες διασχίζουν τα Βαλκάνια, τα οποία λόγω της γεωγραφικής τους θέσης αποτελούν την κύρια πύλη εισόδου προς τις  οικονομικά ισχυρές χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Για πρώτη φορά τον Μάιο του 2015, διασχίζω μαζί τους και εγώ τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Τους συναντώ ξανά στο Λιμάνι του Πειραιά, στην πλατεία Βικτωρίας, στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης και της Γευγελής, κατά μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου της ΠΓΔΜ, στο Βελιγράδι. Ίσως αυτό να είναι και το πιο συγκινητικό κομμάτι όλης της διαδρομής."

http://popaganda.gr/longform/the-balkans-by-thodoris-nikolaou/